Idé: en by som redan finns

 

Om grannbyn Åre blivit en internationell destination så har Duved förblivit en by, det vill säga – en plats där man bor och verkar. I denna by bor det 2018 ca 700 invånare.

Det blev den självklara och enda tänkbara utgångspunkten: en by som redan finns och de som bor i den byn. Det låter enkelt men sett i perspektiv av hur städers och byars utveckling brukar går till så är det nog ovanligt. I de allra flesta fall brukar man utgå från ekonomiska kalkyler om inflyttning och avkastning på  investeringar i bostadsrätter. Istället för att bara bygga nytt handlade det alltså i Duved redan från början om att försöka hitta vägar att utveckla hur man kan utveckla ett samhälle. Det innebar att testa att börja från början, i samtal med de som bor i byn, att involvera dem för att se vad det kan leda till.

Att skapa ett samtal om vad och hur man kan skapa det som brukar kallas just ”utveckling”. Att få så många som möjligt att dela en berättelse, en vision och att sedan arbeta mot den. Det innebär inte att alla gör allt. Tvärt om. Det innebär att skapa förutsättningar genom deltagande – och sedan att arbeta mot att byborna är med och långsiktigt både är med och driver och deläger resultaten. Men mer om det senare.

Previous
Previous

Samlingsplats: byhubben

Next
Next

Samlingsplats: Byhubben 2