Sara Thor och utvecklingen av sommarkurs för Umeå universitet

Duved innebär möjligheter att undersöka hur detta att göra – att göra på riktigt, på ett sätt som hanterar vår tid och utvecklar vår tids behov – kan paras med lärande. Att utveckla prototyper och parallellt utveckla ett nytt lärande och kunnande, kanske även en ny forskning.

Därför var det speciellt när Sara Thor, ställföreträdande prefekt på Umeå universitets arkitekturskola, förra veckan var på besök i Duved. I mitten av juni inleder 16 studenter en sommarkurs, ledd av Sara, som handlar om att i Duved skapa konkreta lösningar för ett mer cirkulärt samhälle - där det framtida matsystemet står i fokus. För att nå ett mer lokalt system kommer det att krävas en förståelse både för råvaror, mat, by, infrastruktur och mycket mer. Det skall till gemensam förvaring, förädling, samverkan mellan offentligt och privat – förutom produktion och odlingar. Det skall utvecklas tillsammans med byborna. Det är en omställning från vårt industriella system av stora mått där tanken är att det som görs i Duved också ska skapa modeller för hur vi kan göra i städer/stadsdelar.

Arkitekten - liksom formgivare eller kocken - får i detta perspektiv en ny roll som innebär att förstå andra discipliner än sin egen och sedan driva processer på att ett annat sätt än det där gamla linjära. Vi träffade Matilda Romner, som är drivkraften bakom de kolonilotter som ska på plats inom kort, Victor och Marion Falk som driver Trägårn, Jan Duvdahl som driver ICA Duved, byföreningens Anders Wiblom och många, många fler. Samt så klart Olov Östling som driver Forsa Fjälljordbruk, som stolt visade upp sina lamm.

IMG_3805.jpg
Previous
Previous

Duvedpodden: Shideh Shaygan om flytten från Hongkong till Edsåsdalen och en jämtländska lada

Next
Next

Presentation för Allmännyttan