Douglas McMasters system
Douglas McMaster hade med sig sitt skissblock och satt i Duved och tecknade det som skulle bli illustrationer till boken: Silo - The Zero Waste Blueprint, en bok som blivit en bibel för många. Douglas har mer än någon annan blivit symbolen för ”zero waste” och är det för att han tar frågan på ett sådant blodigt allvar.
Hans restaurang i London är numera vald till Londons bästa av Condé Nast – vilket innebär att han kan laga mat som få andra. Men han ser så mycket längre än det som kommer på tallriken. Han arbetar med matsystemet i dess helhet. Det innebär att han påverkar alla som han jobbar med. Alla råvaror levereras utan förpackningar i återvinningsbara kärl. Allt är lokalproducerat. I restaurangen finns inte en förpackning med ett varumärke på - allt som finns där görs i restaurangens kök.
I Duved har vi valt att sätta maten som en central ingrediens för byns utveckling eftersom det är en så tydlig skiftning som sker när man lämnar de industriella systemen med sina centrallager och långa leveransvägar – där byns möjligheter tar Douglas tankar ett steg vidare.