Magnus Nilsson, Jan Duvdahl och matsystemen
Den betydelse Magnus Nilsson (som med Fäviken Magasinet skapade en av de restauranger som ställde om kursen för den globala matdiskussionen) haft och har för svensk mat idag är att likställa med den som Tore Wretman hade på 1960-talet. Med den skillnaden att om man då, på 1960-talet, var mitt i den internationella industrialismens själva höjdpunkt - så är Magnus Nilsson en spjutspets för ett annat sätt att tänka mat.
Att åter lära av det nära, av sådant vi (nästan) hunnit glömma bort men som var en självklarhet för bara två eller tre generationer sedan. Magnus är numera även ansvarig för Mad Academy, som tar matkunskapen vidare från Köpenhamn - förutom att driva odlingar i Skåne.
Han har dock minst ett ben kvar i Jämtland och kom förbi Duved och träffade bl a Jan Duvdahl, som driver ICA Duved. Jan Duvdahl pratar gärna närproducerat och framtidens mathandel.
Att få dessa två i samma rum är viktigt: ska det bli ändringar handlar det just om att få även stora strukturer, som ICA, att möta den kunskap som Magnus Nilsson besitter.