
Restaurang Trägårn öppnar i Trägården
Marion Falk och Victor Wembrand, med bakgrund från några av Sveriges ledande restauranger, startade Trägårn, en restaurang för den nya folkmaten, som egentligen handlar om att gå tillbaka till en matlagning från förr, fast med nya lärdomar. Efter att ha arbetat med Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet valde de att stanna kvar i Åredalen.

Duved i tidskriften Arkitekten
Duvedmodellen ska visa att en by i Jämtland kan stå modell för en hållbar samhällsutveckling genom att ta utgångspunkt i det lokala.

Provsmakning Trägårn
Så var det äntligen dags! Trägårn ska öppna och man behövde testa sina färdigheter på några som varit med i processen innan dörrarna slår upp på riktigt. På bilden en av de rätter som alltid kommer att finnas på Trägårn, en ”Tarte Flambée” - vilket är försvinnande likt en pizza, men med fransk historik istället för italiensk.
Magnus Nilsson, Jan Duvdahl och matsystemen
Den betydelse Magnus Nilsson (tidigare Fäviken) haft och har för svensk mat idag är att likställa med den som Tore Wretman hade på 1960-talet. Magnus är numera ansvarig för Mad Academy, som tar matkunskapen vidare från Köpenhamn - förutom att driva odlingar i Skåne. Han har dock minst ett ben kvar i Jämtland och kom förbi Duved och träffade bl a Jan Duvdahl, som driver ICA Duved. Jan Duvdahl pratar gärna närproducerat och framtidens mathandel. Att få dessa två i samma rum är viktigt: ska det bli ändringar handlar det just om att få även stora strukturer, som ICA, att möta den kunskap som Magnus Nilsson besitter.

Duvedpodden ser dagens ljus
Duvedpodden är ett initiativ av Jan Åman och Helen Olausson. Avsikten är enkel: Duvedpodden är en förlängning och logisk konsekvens av arbetet med Duved. Duvedpodden innebär att några av alla samtal och dialoger som förs spelas in.

Trägården: ett nytt kapitel i Duved
I december 2018 invigdes Trägården med 39 små hyresrätter. På den mest centrala tomten i Duved lät Årehus AB uppföra en byggnad, i solid trästomme, med tre våningar och en bottenvåning med en publik lokal om 250 kvm.

Shigeru Ban presenterar
Bymötena gav ett tydligt besked om vad byborna önskade sig i Duved: ett växthus. Ett växthus är en utmärkt utgångspunkt för att fundera kring ett mer cirkulärt, lokalförsörjt samhälle. Det som behövs i såväl städer som på landsbygd. Vi lyckades få kontakt med Shigeru Ban, en av världens främsta arkitekter - numera även rådgivare till EU eftersom han har ett så starkt socialt engagemang – och frågade om han var intresserad av Duved. Det var han.

Elisabet Sundin: co-living i Duved 5
Elisabet Sundin kommer ifrån Örnsköldsvik, men bor och verkar numera i Berlin genom eget kontor. I Duved 5 har arkitekterna fått arbeta med tydliga uppdrag för att belysa olika möjligheter till innovativa lösningar för en hållbar arkitektur för framtiden i Sverige.

Duveds framtid och Setra
Träbyggnadsindustrin i Sverige utvecklas. En av de verkliga spjutspetsarna är Setra Group. Så vi besökte Setras fabrik i Långshyttan i Dalarna och träffade VD Katarina Levin och hennes team.

Karolinervägen 16, Duved
Processen att utveckla Duved drivs inte som såna här processer brukar drivas. Den är långsiktig och sträcker sig över många år. Den är baserad på närvaro i byn. Den är baserad på byborna och den by som redan finns. Den är baserad på dialog och samtal. Så, i denna gula villa bor nu varannan vecka, jämna veckor, Björn Hellström (professor och projektledare för Duvedmodellen) och Jan Åman (som varit med som kreativ ledare redan från 2018 och nu arbetar genom Vinnova-projektet). Det innebär att de finns på plats, går att nå, för samtal, för möten eller för att bara komma förbi på en kaffe. Om det vill sig handlar det om en närvaro som kan sträcka sig fram förbi 2025.

Partnermöte Duvedmodellen
Totalt sett är det runt 100 personer som är med i Vinnovaprojektet Duvedmodellen. Från en lång rad organisationer och företag. Eftersom det är ett forsknings- och innovationsprojekt så handlar det om både forskare, myndighetspersoner och företagare av olika slag.

Vinnova och Duveds byförening
Samarbetet med Duveds byförening har varit navet i processen från januari 2018. Ambitionen har varit att låta byborna vara med i hur Duved ska utvecklas för att bli en modell för andra byar och städer - för att sedan vara med äga sin egen framtid.

Möte med Ola Bergqvist, Södra Årefjällen
Duved ska leda till systemförändringar, till att vi ska klara de utmaningar som vi står inför enligt FN:s Agenda 2030. Det som sker i Duved ska lära andra och också få inspiration av andra. Därför är samverkan nyckeln till hela projektet. En del av den inspiration som processen behöver finns nära.

Helen Olausson testar Sébastien på Söder!
Mia Hägg håller tal!
Boverkets Patrik Faming rapporterade på sociala medier om den digitala konferensen om Gestaltad Livsmiljö. Mia Hägg, som ritar ett av husen för Duved 5, hade bjudits in som en av huvudtalarna. Och berättade i sitt tal även om Duved och hennes arbete där.

Shigeru Ban i Duved
Högst på önskelistan från bymötena stod önskan om ett växthus, så vi frågade den bästa vi kunde tänka oss, Shigeru Ban, om han hade lust att rita Duveds växthus.

Adam Davies lampa
Lamporna till Trägården är unika. Och de är levande symboler för framtidens formgivning och design. Adam Davies har skapat dem efter sitt besök i Duved - som han för övrigt vill flytta till - där inspiration till formen kom efter ett vintrigt besök på Tännforsen.

Millestgårdens Maria Kölegård
Idag ropar världen efter nya matsystem, efter hur man kan få effektivitet i det lokalproducerade som smakar mer och är nyttigare för kropp och själ. Egentligen är svaret enkelt: ett system är ett system, det kräver fler än en. Så när Marion Falk och Victor Wembrand träffade Maria Kölegård på Millestgården uppstod direkt tycke.

Slalompotatis!
Den som först berättade om slalompotatis i Duved var Anders Wiblom. Han var som vanligt övertygande, även om det nästan lät som en skröna. Men visst fanns slalompotatisen, i knappliftsbacken ner mot byn växte prunkande potatisplantor. Odlade av dem som bor bredvid.
Victor och Marion i Duved!
Ännu var inte alla papper på plats. Ännu var inte samtliga idéer nedtecknade. Ännu fanns saker att tänka igenom. Ännu var inte alla kontakter etablerade. Men Marion Falk och Victor Wembrand hade redan blivit en del av processen. De var på väg att bli en viktig pilot för piloten.
Text & bild: Jan Åman
För frågor kontakta Jan.